В ІТ З ГОЛОВОЮ, АБО ЯК ВХОПИТИ ТЕХНО-БИКА ЗА РОГА?



    ARE YOU READY???


“ІТ світ цікавий, але незрозумілий” - так зазвичай говорять про інформаційні технології. А що ви скажете? Чи всі айтішники, так би мовити, “на одне обличчя”, чи є бачення того, хто програміст, хто мережник, хто працює з залізом, а хто — веб-дизайнер🙄?

Так, всі ці професії (а їх набагато більше!) належать до однієї сфери, але суттєво відрізняються між собою. Настільки ж, як, приміром, і робота лікаря-терапевта відрізняється від роботи стоматолога чи хірурга. Тому, коли у людини зʼявляється поклик “піти в ІТ”, виникає питання — дуже багато питань — і не завжди зрозуміло, з чого починати і як діяти...

Ця стаття стане вам у нагоді, якщо ви роздумуєте, чим би зайнятися у тих самих ІТ... Готові?? Починаємо!

    НА СТАРТ...


Що ж потрібно, якщо ви твердо налаштувались штурмувати ІТ?
  • Знання англійської
  • Здатність до самостійної роботи
  • Конкретний, а не загальний, інтерес

Англійська. Без неї загадкові літери ІТ так і залишаться загадковими, а ось для тих, хто вивчає English, таємниці немає — ІТ” stands for Information Technology. І це — тільки початок. Всі цікаві курси, проекти, конкурси навіть на шкільному рівні — англійська. Спілкування з міжнародною спільнотою та спільна робота — англійська.  

У допомогу вам - книжки, комікси, стрічки новин та навіть рекламні ролики (так, це реклама реклами!). Звичайно, можна вчити англійську і при перегляді навчальних відео, але для цього вже має бути хороша база. Також в Україні популярні англомовні табори для відпочинку, вони проводяться влітку на території України та можуть стати гарним місцем для спілкування та навчання. А якщо знайдете табір Англійська + Компʼютери - пишіть в коментарях 😮😋!

Самостійна робота. Сучасний світ влаштований так, що більшу частину знань ви отримаєте самостійно, сидячи за компʼютером і попиваючи каву. Навчання зараз — це на 70% індивідуальна справа, інші 30% вам додасть спільна робота над різноманітними проектами.

c`mon, make it work

Але це тільки на словах просто звучить, “працювати самостійно”. В житті є багато прикладів того, що саме слабкий самоконтроль та нездатність взяти справу в свої руки стають на перешкоді у досягненні мети. Хочу запропонувати універсальний рецепт — навчіться сліпому десятипальцевому друку на клавіатурі. Мені подобається сервіс klava.org, де екранна клавіатура показує, яким пальцем яку клавішу натискати. Якщо вам здається, що це зайвий труд — це не так. Розвиток дрібної моторики добряче вплине і на розвиток вашого мозку, а тренована “воля до перемоги” - ще один неабиякий бонус. Повірте, спочатку вам буде здаватися, що це неможливо. Але одного дня все зміниться, у вас вийде — і ви зрозумієте, що так само зможете опанувати будь-що! 🚀
 

Як підтримувати інтерес? Найкращий спосіб — бути в центрі подій! Ви дізналися, що у вашому місті або в сусідньому проходитиме ІТ-форум? Чудова нагода поволонтерити, отримати досвід та зустріти локальну ІТ спільноту!

Дізнавайтеся про гуртки та усілякі заходи, проекти, до яких ви могли б приєднатися. Підпишіться в соцмережах на акаунти, які могли б вам бути корисними, та підтримуйте звʼязок з людьми, яким цікаве те ж, що й вам. Будуйте своє життя навколо чогось справжнього та конкретного, і ваш інтерес ніколи не вщухне!


    ...УВАГА...


Ну ось, уявімо — ви підписалися на сторінку місцевої спільноти ІТ, вчите англійську та навіть довбаєте по клавішам і запамʼятали вже парочку — то що далі?
Зрозуміло, що є багато технологічних напрямків — побудова мереж, робота з апаратною частиною і т.д. Зосередимось на одному з них - програмуванні, хоча наступні поради можна так само застосувати і до інших.



Немає значення, скільки вам років — створіть гру, веб-сайт, або мобільний додаток. Для різних задач потрібні різні інструменти, тож розглянемо їх детальніше. 

Гра: Scratch. Скретч-середовище знайоме усім, хто вивчає інформатику в сучасній школі будь-де в світі. Студенти МІТ (Масачусетського Інституту Технологій) створили цю блокову мову програмування спеціально для початківців в ІТ для вивчення базових концепцій. То чому б і нам не почати кодувати в Скретч? Для цього потрібно просто створити новий проект на сайті scratch.mit.edu. Все працює в браузері, і якщо забажаєте зберегти своє творіння, просто зареєструйте акаунт. Ось приклад гри, в якій використовуються змінні, повторення (цикли) та умови (натисніть на зображення, щоб відкрити):

https://scratch.mit.edu/projects/292302000
Полуниця мрії

Щоб передивитися код гри, перейдіть за посиланням. Потренуйтесь кодувати у Скретч (можна знайти уроки в Інтернеті, а можете пройти мій курс ось тутрозділ Уроки, Програмування), і коли будете впевнені, створіть свою гру, в якій обовʼязково мають бути використані ті ж концепції, що і в грі вище.

Гра: Python. Пайтон — це також мова програмування, але вона не блокова, як Скретч, а текстова — як і більшість мов програмування у сучасному світі. Вона простіша і зрозуміліша за інші, тому саме з нею рекомендують знайомитися після перших проектів у Скретч. Створити власний проект на Пайтон можна у браузері на сайті repl.it. До речі, крім Пайтона, на Репл є величезна добірка інших мов програмування, вже створених програм та уроки, тому не оминайте цей ресурс, він вартий вашої уваги!
Вчитися можна на прикладах вже створений проектів, ігор, як-от на сайті inventwithpython.com, де в безкоштовному доступі є цікавенні книжки на англійській мові. Дуже позитивні відгуки мають такі ресурси, як udacity.com (мова навчання: англійська, є платні та безкоштовні курси) та славетний курс Гарварду CS50, який, до речі, доступний українською на prometheus.org.ua
 
Веб-сайт. Хочете створити власний веб-сайт? Хоча мови гіпертекстової розмітки та стилів HTML та CSS не вважаються мовами програмування, для новачків це якраз те, що треба! Вивчення технології статичних веб-сторінок HTML&CSS неодмінно приведе до знайомства із JAVASCRIPT, а це вже повноцінна мова для створення динамічних елементів. До того ж, опрацювавши технології фронт-енду, можна зазирнути і в бек-енд, а це вже Пайтон та бази даних. На мою особисту думку, саме створення веб-сайту є найкращим варіантом занурення в ІТ. Розпочати навчання безкоштовно можна на ресурсах htmlacademy.ru та EdEra.

Мобільний додаток. Так, можливо і це! Для написання мобільних додатків зазвичай використовується текстова мова Java, але починати краще, як і у випадку зі Скретч-Пайтон, з блокової мови, яка дещо простіша, але на 100% годиться для цієї справи. Знайомтесь, ше одне творіння МІТ - https://appinventor.mit.edu/. Працювати над додатком можна безкоштовно прямо на веб-сайті, але є певні вимоги до потужності ПК чи ноутбуку. Має бути мінімум 4 гб оперативної пам’яті, а краще — більше.
Як приклад подивіться проект BookPie, створений в 2018-19 році командою iDNA в рамках участі в міжнародному конкурсі Technovation Challenge.


Створіть спільний проект. Використовуйте те, чому навчились самостійно! Знайдіть проект, в якому можете втілити свої знання та уміння і не бійтеся😀. Робота в команді - важлива умова участі в багатьох технологічних та бізнес-конкурсах, тому шукайте однодумців!


"В ІТ - самі лише дівчата" - так розпочинався випуск ТСН про цей міжнародний дівчачий конкурс з бізнесу та програмування. Дівчата обʼєднуються в команди та програмують мобільний додаток для вирішення важливої локальної проблеми. Вся інформація про конкурс та завдання - на англійській мові.


Бізнес-конкурс для старшокласників. Мова проведення - англійська, беруть участь команди. Лайфхак: на цей конкурс можна представити той же самий проект, що і на Текновейшн).
 

Конкурс для підтримки Open Source від всюдисущого Гугл для дітей шкільного віку. Учасники працюють самостійно, не в командах. Головний приз - цінні подарунки та поїздка до Сан-Франциско. Мова участі - ну ви вже й самі знаєте).

 
Всеукраїнський конкурс з багатьох напрямків, навіть кіберспорт є! Мова - українська.


    ...GO!




Коментарі

Popular Posts

Онлайн-дошки, уроки, школа...